De ce vrem sa ne cumparam o tableta?

De ce vrem sa ne cumparam o tableta?

Fiecare am raspunde altfel: ca sa ma joc, sa citesc presa, sa fiu mobil, sa ma uit la filme, sa imi iau munca de la birou cu mine oriunde. Tableta a schimbat in ultima vreme cum percepem lumea, totul se schimba mult mai repede si mult mai profund din punct de vedere social si economic, utilizatorul de computer in fiecare zi resimte nevoia tot mai avida spre mobilitate, flexibilitate si accesibilitate. Vrem sa vedem mai mult, sa facem mai multe lucruri si sa impartasim din experientele noastre pentru a ne defini mai bine ca indivizi in aceasta era digitala. Tableta de departe este exact dispozitivul care face pasul cel mai important de la stagnare la mobilitate nemarginita si experiente
multimedia desavarsite.

De ce vrem sa ne cumparam o tableta?

Piata tabletelor a explodat in ultimile luni pe plan international, dar si in Romania, lucru de-a dreptul laudabil mai ales tinand cont de problemele de adaptare cu care se confrunta romanii cand este vorba de un nou trend international.
 
De ce vrem sa ne cumparam o tableta?Daca tableta la inceput a aparut ca un vis al celor de la Apple, intr-un timp record, atat conceptul cat si designul au fost imprumutate de toate firmele concurente.

Trebuie sa intelegem ca produsul iPad desi a aparut intai in viziunea inginerilor de la Apple, nu este decat o adunatura, de inalta tehnologie ce e drept, nu este nimic altceva decat directia in care se indreapta piata IT.



Trendul era destul de previzibil, la fel cum pe viitor se preconizeaza o scadere accelerata a consumului de curent atat a computerelor si serverelor, cat si o crestere a performantelor exponentiala. Pentru device-urile mobile, din sfera carora face parte acum si deja banala tableta, se lupta pentru autonomie, putere de calcul si caracteristici fizice cat mai reduse (cum ar fi greutatea, sa fie cat mai subtire si mai usoara).

Intrebarea acestui articol nu este neaparat ce tableta trebuie sa imi iau, cat mai mult, ce tableta mi se potriveste?
De ce vrem sa ne cumparam o tableta?
De ce o asemenea abordare in locul binecunoscutei obisnuinte de a cumpara cea mai puternica, cea mai mare si mai tare tableta? Pentru ca desi e plina de multe functii si dotari care mai de care mai fascinante, poate tu ca utilizator de tableta nu vei avea nevoie niciodata de asa ceva si prin urmare sa nu dam in penibilul propus in reclamele Samsung la tablete in care un domn mai priceput foloseste o tableta ca aparat foto. Sa fim seriosi, sub 1% dintre cei care cumpara o tableta o vor cumpara sa faca poze cu ea, pentru asa ceva s-a inventat de mai bine de un secol aparatul foto clasic, iar daca vrei sa fi modern, exista telefonul mobil pentru asa ceva ...

Multa lume care decide sa faca pasul si sa isi cumpere o tableta va lua drept sfat autorizat si litera de lege parerea vecinului de pe scara, care are calculator din clasa a 2-a, a baiatului de la IT de la firma, a varului din strainatate fan Apple si multi altii, dar niciunul, de obicei, nu se opreste sa se intrebe de ce anume are el nevoie exact.

Producatorii de tablete ofera acest produs pentru toate gamele de consumatori si pentru toate categoriile sociale si de ce nu, orientarile sexuale.

Din punct de vedere al pretului avem 4 nivele de pret si implicit de performanta in piata tabletelor:

- tablete ieftine made in China de cele mai multe ori cu dotari minimale si preturi pe masura. Nu pot sa dau nume aici pentru ca e imposibil sa cunoaste numele tuturor vapoarelor unde sunt asamblate aceste minunatii dotate de cele mai multe ori cu ecrane de 7 inch.

- tablete ieftine made in China cu mandrie, adica cele ceva mai rasarite, vezi aici Ainol spre exemplu sau mai nou producatorul autohton AllView
- tablete de 7 inch "de firma", adica Asus (Google Nexus 7), Samsung si mai nou Apple cu IPad Mini.
- tablete de 10 inch de fite si firma, adica cireasa de pe tort, acele tablete la care speri sa se starneasca un murmur de admiratie si sa intoarca lumea capul imediat ce le scoti la iveala. De obicei sunt vandute de Apple, Asus, Samsung, Motorola si mai nou Sony.

Daca vrei sa cumperi o tableta din punct de vedere hardware treaba sta foarte neclar pentru necunoscatori:

De ce vrem sa ne cumparam o tableta?De ce vrem sa ne cumparam o tableta?

- trebuie sa alegi procesorul si placa video, exemplu: Tegra 2-3, Snapdragon Krayt, Exynos, Apple A5, A6
- trebuie sa te hotarasti asupra display-ului, daca vrei IPS sau nu, daca vrei HD ready sau nu
- memoria ram are si ea un rol important de marketing, dar de cele mai multe ori tabletele moderne vin deja cu suficienta, prin urmare vom trece peste acest aspect in randurile urmatoare
- sistemul de stocare este unul dintre elementele centrale ale achizitiei: 16,32,64+ GB cu sau fara suport pentru microSD
- modem 3G inclus sau nu
- wireless este standard si il gasim pe toate in formatul 802.11n
- bluetooth la fel a devenit un standard ca si suportul A-GPS, accelerometrul si compasul digital
- sistemul de operare: Google Android sau Apple IOS si mai nou Microsoft Windows 8
- bateria este foarte importanta, dar de cele mai multe ori neglijata complet. Este in stransa legatura cu greutatea device-ului.
- elemente mai putin importante sunt: camera fata verso, boxe si porturi

Ah si mai era ceva fir'ar sa fie ... DESIGN-ul! Oricat de buna si rapida si puternica ar fi o tableta, ea nu se va vinde daca design-ul nu va fi incantator, prin urmare nici o ceata de fanboy care se vor inghesui sa o cumpere daca nu e cool.

Dupa cum vezi, o multime de intrebari si mult mai multe nelamuriri.

Hai sa incepem cu inceputul, ecranul este de departe cea mai simpla parte in alegere si tine de preferintele fiecaruia. Daca vrei un ecran mare (10 inch) asteapta-te la un device destul de greu si imposibil de transportat fara o husa/geanta, iar in schimb daca alegi o dimensiune de 7 inch, vei putea evident sa transporti prea pretuita investite mult mai lejer.

De ce vrem sa ne cumparam o tableta?
Daca tot suntem la capitolul ecran, trebuie sa intelegem ca vom dori sa fie:

- capacitiv
- tratat cu o suprafata oleofobica impotriva amprentelor si urmelor lasate de degete in timpul folosirii
-dotat cu gorilla glass sau orice alt material rezistent la zgarieturi cum ar fi corning glass
- echipat cu un display led/lcd de o calitate inalta si o rezolutie decenta

Tehnologiile de display intalnite la tablete sunt LED/LCD sau AmOLED, iar daca la telefoane ecranele OLED au fost laudate, la tablete stau altfel lucrurile pentru ca dorim sa avem un display cu o fidelitate mai buna, fara tenta verzuie tipica ecranelor OLED (vizibila inca si la celebrul Samsung Galaxy S3) si cu posibilitatea de a fi privite din un unghi mult mai mare decat la telefon. Prin urmare singura recomandare in cazul tabletelor este sa alegi un ecran LED/LCD IPS.

Pe langa gorilla glass, rezolutia este al treilea detaliu de importanta al fiecarui display. Din punct de vedere tehnic se recomanda o densitate de minimum 150 si maxim 200 ppi, sau pentru necunoscatori o rezolutie de minim 1024x768 pixeli pentru intreg display-ul ar fi suficient, iar un 1280x720 ar fi mai mult decat perfect. Bineinteles ca masina de vanzari a celor de la Apple a inventat Retina Display, care din pacate este doar un artificiu marketing, fara o valoare dovedita, pentru ca din pacate ochiul uman nu este capabil sa distinga mai mult de 160 ppi decat foarte greu si ultima oara cand am verificat nimeni nu foloseste o tableta cu ochii la o distanta mai mica de 10 cm de ecran.

Trecem repede discutia la procesor-ul incorporat, mintea si muschii viitoarei achizitii. Aici aveti multe de ales, dar din fericire va pot simplifica viziunea pentru aceste detalii de marketing, cu scantei tehnice gandite sa produca profit si mai putin performanta. Daca nu ati inteles ce vreau sa spun cu fraza dinainte, hai sa o zic mai simplu: sistemele de operare de tableta nu au ce face cu mai mult de 2 core-uri pentru procesor. De ce? Pai hai sa vedem:
 

apple ios vs google android- celebrul IOS al celor de la Apple nu suporta in continuare cu succes multitasking, deci un procesor cu mai mult de 2 core-uri este redundant prin definitie

- Android-ul celor de la Google nu poate sa ruleze mai mult de 2 fire de executie din cauza kernel-ului, iar singurele sporuri de performanta ale procesoarelor quad core, marginale de altfel, au fost intalnite in testele de browser cu peste patru tab-uri deschise

- de Windows 8 nu vreau sa discut pentru ca este prea nou, nu a fost testat inca de prea multa lume si mai ales pentru ca au target de piata mai mult netbook-urile cu touch screen decat tabletele, oricat s-ar chinui ei sa spuna altceva.


 



Sistemul de stocare de pe tableta este important. Vrei sa ai spatiu ca sa iti poti instala programele favorite si sa iti poti copia muzica, pozele si alte documente. Prin urmare aici o sa fiu mai atent decat a fost Bill Gates in 1981 cand postula ca 640KB de ram o sa fie arhisuficienti pentru oricine. La spatiul de stocare va recomand in principiu sa va uitati la preturi pentru ca fabricantii de tablete sunt mai jmecheri ca voi, mai exact cu cat pun mai multa memorie pe o tableta cu atat vor creste pretul mai mult. Spre exemplu Apple publica in urma cu un an de zile un procent de profit de 48% pentru tableta IPAD 2 cu 16GB de ram si un profit spectaculos de 58% pentru tableta cu 64GB de memorie.

Nu uitati ca traim in era cloud si chit ca suntem la inceputuri, spatiul de stocare gratis online nu prea e o problema cu Skydrive, Google Drive si Dropbox in concurenta directa. Prin urmare 16GB de memorie sunt mai mult decat suficienti pentru cineva care isi cumpara prima tableta. Iar daca are suport si pentru un extra microSD, cu atat mai bine, iar problema spatiului dispare cu desavarsire.

Si aici s-au terminat recomandarile mele... Bine, bine! o sa spuneti ... Si noi ce tableta ne luam pana la urma?

Pai simplu: va luati o tableta de 7 sau 10 inch in functie de ce vreti de la ea (usor si compact sau mare si greu), cu un procesor dual core minim (daca au numele de Tegra 3, Apple A5, A6, Krait sau Exynos e ok), cu o baterie cat mai mare (minim 4000 mAh), cu un spatiu de stocare de minim 16GB si mai ales cu sistemul de operare care va incanta (Android sau IOS. Sac Microsoft!)

Recomandarile mele sunt pentru clasa 7 inch: Google Nexus 7, Apple iPAD Mini, Samsung Galaxy Tab2 7.0

De ce vrem sa ne cumparam o tableta?

Iar pentru clasa 10 inch: Asus Transformer Prime, Apple iPAD 3, Samsung Galaxy Tab 2 10.1, Motorola Xoom 2
De ce vrem sa ne cumparam o tableta?
QAZ
camscape,31 octombrie 2012
Vrei sa primesti pe email articolele CAMSCAPE ? Inscrie-te aici si le vei primi automat.
19/12/202125 de ani camscape29/10/2021Camscape Services Furnizor al Casei Regale a Romaniei15/07/2020Windows DNS Server Remote Code Execution Vulnerability30/05/2020Expirare certificat SSL SECTIGO21/04/2020Malware: Pericol ridicat. Contul dvs. a fost piratat. Va rugam sa schimbati parola imediat.15/04/2020Achizitie in rate cu amanare la plata07/03/2020Backup ca asigurare impotriva ransomware03/03/2020Criptare mesaje email02/03/2020A venit primavara!04/08/2019Securitate minima pentru acasa03/06/2019Optimizare viteza de incarcare site si securitate21/03/2019Bug in WinRAR care permite instalarea de Malware09/03/2019Citrix a fost hacked07/02/2019Vulnerabilitate OpenOffice si LibreOffice06/02/2019GDPR: Cookie conform GDPR verificate de Cookiebot22/01/2019GDPR : Raspunderea generata de folosirea Facebook in site-uri18/12/2018La Multi Ani Camscape!09/11/2018Activate Windows27/10/2018Vulnerabilitate X.org24/10/2018Web Application Firewall (WAF) de la Malware Expert07/10/2018IMWORLD 201806/10/2018Update la Windows 10 1809 va poate sterge documentele23/09/2018SEO pe Instagram29/07/2018Ce parola sa imi pun30/06/2018HTTPS Obligatoriu25/06/2018Atac Spam sustinut12/06/2018DOT Cloud Active Directory05/06/2018Microsoft cumpara GitHub03/06/2018GDPR : Data Protection Experts29/05/2018VPNFilter - Un atac informatic care a afectat 500.000 de echipamente29/05/2018E-Fail : o vulnerabilitate PGP08/05/2018Hosting in UK08/03/2018Vestitorii primaverii04/01/2018Meltdown si Spectre, doua vulnerabilitati extrem de grave14/12/2017Vulnerabilitate SSL ROBOT16/10/2017Securitatea conexiunii wireless04/10/2017Vulnerabilitate Linux, Android si routere02/10/2017IMWORLD 201720/09/2017Optionsbleed, un fel de Heartbleed mai mic27/07/2017Oferim solutii IT atat de bune incat clientii sunt fericiti21/06/2017Stack Clash : Vulnerabilitate grava Linux14/05/2017Microsoft Ransom Malware: WannaCry sau WCry04/04/2017la Karting, v2.023/03/2017Solutii marketing, generare studii de piata23/03/2017Solutii marketing, transmitere emailuri comerciale17/03/2017Probleme RIPE si ARIN07/03/2017WiFi vs cablu24/02/2017Cloudbleed - o vulnerabilitate care a afectat milioane de siteuri12/02/2017Exploit Wordpress09/02/2017Uite taxa nu e taxa07/01/2017HTTPS obligatoriu pentru Google05/01/2017Domeniile .ro cu plata anuala22/12/2016Craciun Fericit!05/10/2016IMWORLD 201623/09/2016500 milioane de conturi de la Yahoo29/08/2016la 20 de ani02/06/2016Vulnerabilitate Wordpress WP Mobile Detector22/05/2016Securitate webhosting, WordPress, fisiere backup, fisiere configurare site10/05/2016Aventurierii IT-isti04/05/2016Vulnerabilitate ImageMagick: ImageTragick13/04/2016Microsoft SQL Server 2016 pe Linux02/03/2016Vulnerabilitate OpenSSL DROWN29/02/2016Routere si securitate22/02/2016Locky Ransomware19/12/2015Vulnerabilitate Microsoft Outlook19/12/2015HTTP2 sau de ce un site are nevoie de HTTPS15/12/2015Vulnerabilitate grava JOOMLA07/12/2015Protectie CryptoWall05/12/2015Hosting PHP 7 in Romania02/10/2015CAMSCAPE la IMWORLD 201502/10/2015Microsoft Update compromis23/08/2015Sistem SIP anti frauda15/08/2015Vulnerabilitate SSH30/07/2015Telekom si acces DNS30/07/2015Vulnerabilitate grava DNS Bind09/07/2015Vulnerabilitate grava OpenSSL08/07/2015Zendesk si verificare email de suport24/06/2015ICANN doreste un WHOIS cu toate informatiile la vedere24/06/2015SMS dupa fiecare apel primit10/06/2015Servere cu uptime de 3 ani, fara intreruperi26/05/2015Callcenter TAXI PELICANUL17/05/2015Asterisk PBX VoIP in limba romana17/05/2015Rapoarte pentru centrale telefonice17/05/2015Telefon cu disc pentru centrale VoIP08/05/2015Vulnerabilitate Wordpress genericons26/04/2015Iphone 6 si DNSBL24/04/2015Vulnerabilitate Wordpress .... din nou07/04/2015Vulnerabilitate Wordpress23/03/2015Cat de importanta este o parola si ce trebuie sa contina o parola14/03/2015Antispam performant14/03/2015OpenSSL 1.0.204/03/20151 Leu va rog!11/02/2015Hosting Phalcon08/02/2015Sistem de backup incremental SyncBackup03/02/2015SPAM: Ocuparea fortei de munca oportunitate ID:7766526/01/2015Promotie calculator DELL PC Optiplex 3020 MiniTower12/01/2015Sistem de backup incremental gratuit05/01/2015PageSpeed - optimizare automata site-uri26/12/2014Callcenter VoIP cu matchmaking agent - client21/12/2014Securitate Linux: O noua vulnerabilitate grava NTP permite executia de cod remote19/12/2014Craciun fericit si La Multi Ani!19/12/2014Asterisk PBX cu telefoane VoIP Cisco 794201/12/2014Statie grafica de 20 de ori mai rapida decat un PC normal26/11/2014Blackfriday: Optimizare MySQL16/11/2014Vulnerabilitate Microsoft Secure Channel MS14-06616/11/2014Manager Relatii cu Clientii - spam03/11/2014Intel NUC, un calculator mic, rapid si comod03/11/2014SEO ridicat prin folosirea HTTPS, la recomandarea Google28/10/2014Test SERVER Black Friday 201416/10/2014Securitate OpenSSL vulnerabilitatea POODLE07/10/2014CAMSCAPE la IMWORLD 201428/09/2014Shellshock: securitatea serverului tau poate fi grav compromisa12/06/2014Sistem Antispam Junkify02/06/2014Atac spam02/06/2014SMS Gateway29/05/2014e-mail PUSH service23/04/2014Pentru ca ... server22/04/2014Butonul Start in Windows 817/04/2014Echipa CAMSCAPE va doreste Paste Fericit !16/04/2014Spam, Spam, Spam11/04/2014Securitatea serverului tau ar putea fi compromisa! - Heartbleed: o grava bresa de securitate10/04/2014OpenVPN vs PPTP vs IPsec04/04/2014Storage 48TB la doar 6700 EUR. Pentru ca ... Storage01/04/2014Modul Apache H26407/03/2014Incetarea asistentei pentru Windows XP si Office 200314/02/2014Atac DDoS folosind servere NTP14/02/2014Statie grafica de 13 ori mai rapida decat un PC normal19/12/2013A venit iarasi Mosul !18/12/2013CAMSCAPE 17 ANI11/12/2013Solutii complete pentru un Black Friday de succes25/11/2013Tableta de Black Friday22/11/2013Nu rata oferta Camscape de Black Friday: 4 luni de Abonament IT GRATUIT !12/11/2013We are Klingons !08/11/2013Inca un callcenter HASH livrat: StarShinerS.ro08/11/2013Black Friday, sau cat de multi vizitatori poti primi in magazinul tau online09/10/2013Calculatoare Intel LOOP All In One, prin CAMSCAPE27/09/2013VoiceBlue Next 2N - gateway VoIP25/09/2013Parteneriat 2N - solutii VOIP SIP si M2M09/09/2013CUPA COMISIONARULUI 2013 PARTEA II06/08/2013A fost lansat WinRAR 5.004/07/2013Tendinte in securitatea IT23/06/2013Dezinstalare antivirus McAfee03/06/2013Platiti in rate echipamentele IT de care aveti nevoie03/06/2013Instalare RCDPS, ECS, ICS si SOCLASS - NCTS pe Microsoft Windows 8 6428/05/2013Aventuri la pescuit - Cupa Comisionarului27/05/2013OpenVPN vs PPTP26/05/2013Economie de curent22/05/2013Foloseste si tu WinRAR legal07/05/2013Camscape a devenit mai verde si pentru asta a primit 10% discount !30/04/2013Protectia datelor prin criptare cu BitLocker sau TrueCrypt23/04/2013Accelerator de aplicatie - FusionIO - ioFX22/04/2013Am un bug17/04/2013802.11ac cea mai rapida conexiune wireless09/04/2013Sectiune Download06/04/2013Acces Remote Gratuit02/04/2013Cloud! The right way31/03/2013Server propriu vs Google vs Office36526/03/2013Cel mai mare atac informatic al tuturor timpurilor25/03/2013Pirateria software genereaza pierderi substantiale pentru consumatori si companii20/03/2013Optimizarea paginilor web pentru mobil: camscape.ro14/03/2013linuxsourceupdate.org14/03/2013Server modular Intel14/03/2013Lansare proiect fotoland.ro09/01/2013Angajatul lunii decembrie 201221/12/2012A venit Mos Craciun !18/12/2012La Multi Ani camscape !18/12/2012Antivirus de Craciun18/12/2012La Multi Ani 2013 !03/12/2012Windows 8, Intel si Vodafone iti ofera 12 luni de internet gratuit28/11/2012Google hack DNS poisoning14/11/2012Asbis Partner Roadshow 201212/11/2012Un idiot intr-o lume de descreierati05/11/2012Promotie avast: Avast! sustine partenerii business02/11/2012Un weekend minunat cu camscape31/10/2012De ce vrem sa ne cumparam o tableta?11/10/2012Tablete cu sisteme de operare Android, iOS, Windows dar si smartphone-uri!03/10/2012Angajatul lunii septembrie 201202/10/2012Angajat nou Camscape ...02/10/2012Promotie antivirus avast Octombrie 201201/10/2012Distribuitor autorizat Kaspersky Lab Romania28/09/2012Parteneriate Adobe si Apple28/09/2012Lansare itkb.ro - IT knowledge base05/09/2012Angajatul lunii august 2012
Acest site foloseste cookies. Afla mai multe.

Categorii de cookie-uri utilizate:


Salveaza preferinte