Blog CAMSCAPE https://www.camscape.ro Canal RSS feeds - blog CAMSCAPE Cat de importanta este o parola si ce trebuie sa contina o parola https://www.camscape.ro/compania/blog/cat-de-importanta-este-o-parola-si-ce-trebuie-sa-contina-o-parola Mon, 23 Mar 2015 22:47:46 +0200 Acum cativa ani, discutam cu reprezentantii unei banci europene cunoscute. CTO-ul lor (Chief Technical Officer) a inceput sa imi spuna despre restrictiile de securitate referitoare la parole:

 • parola trebuia sa aiba minim 23 de caractere. 23!!!
 • nu trebuiau sa se repete ultimele 13 parole
 • cifre, litere mici, litere mari si semne
 • exclus cuvinte din dictionar. Adica, in general, fara cuvinte, doar bla bla

 

Practic, parola trebuia sa fie ceva de genul: h3jJAHh--3u3h,,3jh4AHJ0AM8991)) iar utilizatorul trebuia sa o si tina minte. Si, asta este poanta, CTO-ul respectiv, cu multe acreditari pe diverse arii de expertiza, ajunsese sa aiba ca principal obiect de activitate in banca, nu implementarea politicilor de securitate ci cursuri pentru instruirea angajatilor referitor la unde sa isi tina biletelul pe care si-au notat parola.

 

Sau cum mi-a spus un prieten:

 

Incercam sa fac un cont nou pe yahoo.

 

Pun parola: ratusca.

Zice: sorry the password must be more than 8 characters

 

Zic: ratusca urata
Zice: sorry the password must contain 1 numerical character

 

Zic: 1 ratusca urata
Zice: sorry the password cannot have blank spaces

 

Zic: 25deratusteuratesamananci
Zice: sorry the password must contain at least one upper case character

 

Zic: 25deRATUSTEuratesaMANANCI
Zice: sorry the password cannot use more than one upper case character consecutively

 

Zic:Sa'tibagiInFund25deRatusteUrateUnaCateUnaDacaNuMaLasiSaPunOparolaMaiRepede
Zice: sorry the password cannot contain punctuation

 

Zic:SatiBagi25DeRatusteUrateInFundFaraNiciUnFeldePunctuatieCaUnRetardatcareEstiCuParoleletaleCuTotinPipPipPiiiip!
Zice: Sorry that password is already in use...

 

Evident, nu e real, stiu. Dar oroarea asta o traim cu totii zi de zi.

 

Si totusi, este nevoie de parole complexe. Chiar este. Exista roboti care cauta brese de securitate, exista mecanisme automate care incearca mereu penetrarea serverelor, astfel incat, desi nu, nu are nimeni nimic cu voi, nu v-a "ochit" nimeni, va puteti trezi cu contul e-mail spart sau cu site-ul plin de linkuri "interesante" doar pentru ca ati avut o parola simpla. Si, din pacate, aici nu va putem proteja prin securitatea setarilor la nivel de server.

 

Asa ca, va prezint un mini ghid de setare a unei parole care sa fie greu de ghicit:

 • folositi mai mult de 8 caractere, preferabil 12
 • folositi cifre si litere, iar literele sa fie mici si mari
 • folositi macar un semn de punctuatie, oricare ar fi el
 • incercati sa nu folositi cuvinte, iar daca trebuie inlocuiti parti din el cu cifre sau semne. De exemplu, in loc de mama scrieti m4m& . Seamana, dar nu e la fel.

 

Exemple:

 • An4-Ar3_mere (de la ana are mere)
 • G30rge.Merg3.Acas4 (de la george merge acasa)
 • 84nya-Alun3c4 (de la sania aluneca)

 

V-ati prins?

 

]]>
Antispam performant https://www.camscape.ro/compania/blog/antispam-performant Sat, 14 Mar 2015 16:32:14 +0200 camscape a dezvoltat un nou sistem antispam pentru detectia si blocarea mai eficienta a mesajelor SPAM si a celor care contin virusi sau troieni.

 

Noutati:

 • o crestere cu mai mult de 20% a semnaturilor antivirus folosind acelasi antivirus opensource Clamav. Mai precis, protectia antivirus pana acum nu putea fi considerata la nivel Enterprise, dar acum este
 • reguli specifice pentru protectia fata de mesajele cu fisiere ZIP sau EXE atasate. Nu le blocam cum fac majoritatea providerilor ci doar le crestem nota de spam in functie de multe alte caracteristici. Rata de false positive constatata tinde spre zero dupa teste iar identificarea mesajelor spam de acest tip este de aproape 100%. Cu alte cuvinte, clientii nostri primesc in continuare mesaje cu fisiere ZIP sau chiar EXE atasate, putand sa isi desfasoare activitatea fara blocaje, dar nu primesc si virusii
 • reguli specifice pentru diverse semnaturi spam, cum ar fi vestitul mesaj de la UPS sau de la diverse banci cu ZIP atasat
 • protectie centralizata impotriva diverselor newsletter-e, cu precadere din Romania, care nu respecta legea antispam

 

Sistemul extinde caracteristicile anterioare, precum Junkify si DNSBL-ul propriu bazat pe spamtrap local care a ajuns deja la 55000 de IP-uri.

 

]]>
OpenSSL 1.0.2 https://www.camscape.ro/compania/blog/openssl-102 Sat, 14 Mar 2015 16:03:48 +0200 Urmand practicile de securitate care ne recomanda, camscape a inlocuit toate pachetele software pe serverele GNU/Linux aflate in mentenanta sa pentru upgrade-ul suitei de criptare OpenSSL.

 

Astfel, in ultimele 2 saptamani, toate cele peste 300 de servere si routere aflate in administrarea camscape au fost migrate catre noul OpenSSL 1.0.2. OpenSSL 1.0.2 ofera, pe langa inerentele bugfixes si:

 • Suport Suite B pentru TLS 1.2 si DTLS 1.2
 • Suport DTLS 1.2
 • Suport TLS Brainpool, ALPN si multe altele

 

Mai multe informatii tehnice aici: https://www.openssl.org/news/openssl-1.0.2-notes.html

 

Cu ocazia acestui update major, toate pachetele software au fost recompilate pentru a beneficia de noile metode de criptare.

 

]]>
1 Leu va rog! https://www.camscape.ro/compania/blog/1-leu-va-rog Wed, 04 Mar 2015 15:47:57 +0200 Astazi am vazut ceva incredibil: exista vointa, exista dorinta si exista si interes pentru a ne crea noua romanilor un mediu de viata mai bun.

 

www.1leu.org

In acest moment se construieste un ONG despre care puteti sa cititi mai multe la adresa http://www.1leu.org care are intentia de a construi UN SPITAL pentru copii. UN SPITAL! Uite asta proiect.

 

camscape sustine proiectul http://www.1leu.org .

 

Vino alaturi de noi si sustine si tu acest proiect incredibil. Trimite un leu, te va ajuta chiar pe tine.

 

]]>
Hosting Phalcon https://www.camscape.ro/compania/blog/hosting-phalcon Wed, 11 Feb 2015 22:21:07 +0200 camscape ofera in premiera in Romania, pentru toate pachetele de hosting, extensia PHP Phalcon.

 

camscape ofera deja o larga varietate de servicii in zona de hosting web Linux, toate variantele PHP (5.2, 5.3, 5.4, 5.5, 5.6), Python, PERL, multiple librarii. Pentru PHP oferim deja standard extensiile Suhosin (securitate), Opcache sau APC (cache), si altele.

 

Programatorii PHP au nevoie insa de framework-uri pentru crearea de site-uri complexe.

Exista multe astfel de framework-uri: Symfony, CodeIgniter, Yii, Zend, framework-uri utlizabile in general pe orice sistem de hosting prin faptul ca instalarea acestor platforme nu necesita compilari la nivel de hosting ci doar prezenta fisierelor platformei.

Exista insa un framework care este altfel: PhalconPHP ( http://phalconphp.com/en/ ).

 

Hosting Phalcon PHP MVC in Romania, gazduire PhalconPHP, cel mai rapid framework PHP

 

Este scris in C, nu este o colectie de fisiere PHP, este o extensie PHP si, fiind compilat, este mult, muuuuult mai rapida decat toate celelalte framework-uri.

 

Iata un benchmark Phalcon PHP:

http://docs.phalconphp.com/en/latest/reference/benchmark/hello-world.html

 

Foloseste de 3 ori mai putina memorie si aproape jumatate din memoria celui mai apropiat concurent:

 

Hosting Phalcon PHP MVC in Romania, gazduire PhalconPHP, cel mai rapid framework PHP

 

Permite aproape de 10 ori mai multe requesturi pe secunde fata de Zend framework si dublu fata de cel mai apropiat concurent:

 

Hosting Phalcon PHP MVC in Romania, gazduire PhalconPHP, cel mai rapid framework PHP

 

Deci, doriti un site care sa fie extrem de rapid dar sa fie programat usor si simplu folosind un framework? Folositi PhalconPHP.

Acum aveti la dispozitie acest framework in pachetele de hosting de la camscape.

 

]]>
Sistem de backup incremental SyncBackup https://www.camscape.ro/compania/blog/sistem-de-backup-incremental-syncbackup Sun, 08 Feb 2015 12:05:40 +0200 SISTEM DE BACKUP INCREMENTAL SYNCBACKUP

 

camscape a lansat un nou serviciu: SyncBackup

 

SyncBackup este un sistem de backup incremental bazat pe software OpenSource care va poate econimisi mii de EURO in timp ce datele dumneavoastra sunt in siguranta, in cloud sau pe storage local.

 

 • Este rapid. Avand la dispozitie backup-ul de tip incremental si supraveghind continuu schimbarile de fisiere din zonele incluse in backup, backup-ul este rapid
 • Usor de configurat. Serverul de backup precum si clientul pot fi configurate printr-o interfata web.
 • Interfata web intuitiva. Prin aceasta interfata, in limba romana, engleza, germana, franceza si altele, se pot urmari starile clientilor si statistici sau recupera (restore) fisiere sterse.
 • Restaurare la indemana utilizatorului. Poate cea mai importanta caracteristica a SyncBackup, utilizatorul poate sa isi recupereze singur fisierele sau directoarele sterse, direct din interfata web, fara a apela la departamentul IT.
 • Suport sisteme de operare. Clientul SyncBackup poate fi instalat pe orice sistem de operare Microsoft Windows XP, Vista, 7 sau 8, precum si pe orice distributie Linux.
 • Backup fara sa simti. SyncBackup ofera backup pentru orice fisier, inclusiv fisierele deschise si in curs de modificare. Limitarile de trafic posibile garanteaza un backup care sa nu deranjeze utilizatorul in activitatea sa curenta.
 • Backup de fisiere. SyncBackup salveaza fisierele de pe sistemele de operare Microsoft Windows si Linux in modul full backup sau incremental. Diverse setari permit o incarcare optima a storage-ului in functie de retentia dorita.
 • Backup de imagini. SyncBackup ofera posibilitatea de Image Backup pentru sistemele de operare Microsoft Windows.
 • Backup compresat. SyncBackup compreseaza atat transferul fisierelor cat si stocarea lor pentru a economisi atat latimea de banda a conexiunii dvs cat si spatiul ocupat in storage. Mai mult, fisierele identice care sunt gasite pe statii de lucru diferite sunt copiate o singura data.
 • Backup securizat. SyncBackup cripteaza atat transferul fisierelor cat si stocarea lor pentru securitatea datelor dvs.
 • Cryptolocker sau Cryptowall. Un backup incremental este singura garantie in fata atacurilor de tip Ransomware.

 

Mai multe informatii aici.

 

 

]]>
SPAM: Ocuparea fortei de munca oportunitate ID:77665 https://www.camscape.ro/compania/blog/spam-ocuparea-fortei-de-munca-oportunitate-id77665 Tue, 03 Feb 2015 15:32:06 +0200 Un nou val de spam a atins azi serverele e-mail din toata lumea incepand cu 10:00 ora Romaniei. Sigur ati remarcat mesaje de tipul:

 

 • Ocuparea fortei de munca oportunitate ID:3463763
 • Gasiti-va urmatoarea cariera aici ID:27436627
 • Lansarea cariera ta - ID:27738282
 • ID:1716634 Egalitatea de sanse
 • Exploreaza oportunitati de cariera

 

In acest moment, majoritatea celor care emit astfel de spam-uri sunt deja in Spamcop, Spamhaus si alte liste consacrate.

 

camscape, folosind sistemul Spamtrap propriu a blocat activ aceste IP-uri compromise incepand cu ora 11:00 ora Romaniei, inaintea listelor DNSBL cunoscute. La momentul acesta, dupa numai 6 ore de monitorizare, mai mult de 800 de IP-uri au fost listate in propriul nostru DNSBL. Rezultatul: mai putin spam in casutele clientilor nostri.

 

]]>
Promotie calculator DELL PC Optiplex 3020 MiniTower https://www.camscape.ro/compania/blog/promotie-calculator-dell-pc-optiplex-3020-minitower Mon, 26 Jan 2015 11:49:51 +0200 Nu ai inca un computer performant?

Fie ca doresti sa iti dotezi biroul cu sisteme de calcul brand, fie ca doresti performanta, fiabilitatea si stabilitatea calculatoarelor DELL, sau pur si simplu politica firmei iti recomanda utilizarea de calculatoare brand, acum ai un motiv in plus sa iti reinnoiesti tehnica de calcul IT.

 

Deoarece camscape iti ofera o statie de lucru DELL avand caracteristici de invidiat pentru un calculator de birou.

 

DELL PC Optiplex 3020 MiniTower - acum in promotie cu 10% DISCOUNT !*

* valabilitate promotie 23 ianuarie - 6 februarie 2015, in limita stocului disponibil

 

calculator dell optiplex in promotie

 

Dotarile sistemului pe care vi-l propunem:

DELL PC Optiplex 3020 MiniTower, feat.:

 • un puternic procesor Intel Core i3 4150, 3MB Cache la 3,50GHz
 • memorie suficienta: 4GB RAM DDR3 1600MHz
 • un harddisk rapid si mare: 500GB SATA III la 7200rpm
 • DVD writer 16x
 • mouse si tastatura USB DELL
 • sistem de operare Ubuntu 12.04
 • fantastica garantie de 3 ani DELL Next Business Day

Pret: 418,53 USD fara TVA

 

 

]]>
Sistem de backup incremental gratuit https://www.camscape.ro/compania/blog/sistem-de-backup-incremental-gratuit Mon, 12 Jan 2015 13:13:56 +0200 Orice companie, mica sau mare are nevoie de backup al datelor de pe statiile de lucru si servere.

 

Lipsa unui backup implementat la nivelul intregii retele poate aduce mari pierderi companiei. Exista multe cazuri in care datele pot fi pierdute:

 • Coruperea sau pierderea datelor datorita erorilor hardware sau software. Spre exemplu, un studiu Gartner arata ca unul din 4 statii de lucru este afectat anual de probleme hardware.
 • Virusi sau brese de securitate. Numai Cryptolocker sau Cryptowall http://arstechnica.com/information-technology/2015/01/inside-cryptowall-2-0-ransomware-professional-edition/ si ar trebui sa spuna tot. Cryptolocker sau mai nou Cryptowall sunt o categorie relativ noua de malware denumit Ransomware. Pe scurt, va cripteaza toate fisierele si daca le doriti inapoi, pentru a primi parola de decriptare trebuie sa platiti sute de EURO. Da, exista, cunoastem personal cateva cazuri.
 • Stergere sau modificare accidentala a fisierelor

 

Unul dintre impedimente il reprezinta costul relativ ridicat al unui software specializat pentru backup. Insa, de cele mai multe diversele optiuni foarte avansate ale unui astfel de software nu sunt necesare unui backup curent si rapid. Daca sunteti in aceasta situatie, va recomandam un sistem de backup incremental rapid si sigur, dar mai ales gratuit, bazat pe software opensource Rsync (http://rsync.samba.org) si pe varianta Windows a acestuia (https://www.itefix.net/cwrsync). 

 


 

rsync backup windows

Caracteristicile sistemului:

 

 • Backup incremental. Se copiaza numai fisierele modificate pentru un job de backup rapid si cu incarcare minima asupra traficului de retea
 • O singura copie (fara versionare)
 • Salveaza datele de pe orice sistem de operare Microsoft Windows
 • Stocare pe File Server, alt Harddisk, Unitati externe de date
 • Posibilitatea folosirii unui server Rsync/SSH

 

Implementarea sistemului este extrem de simpla:

 • Luati o copie a cwRsync Free Edition (https://www.itefix.net/content/cwrsync-free-edition) sau de aici
 • Creati un Scheduled Task care sa ruleze un BATCH file precum acesta

 

Si gata. Aveti backup incremental. Simplu, nu?

 

]]>
PageSpeed - optimizare automata site-uri https://www.camscape.ro/compania/blog/pagespeed-optimizare-automata-site-uri Mon, 05 Jan 2015 09:40:30 +0200 Unul din punctele importante ale prezentei unui site pe internet (si pe google) este viteza de incarcare a acestuia, cu cat mai repede, cu atat mai bine. Dezvoltatorii web folosesc tot felul de tehnici pentru a asigura o incarcare cat mai rapida a site-urilor dezvoltate (si sunt multe si nu tocmai usor de implementat)
 
Sub sintagma "Make the Web Faster", google a dezvoltat un modul pentru serverele de hosting (apache si nginx), cu denumirea "PageSpeed" sau mod_pagespeed (https://developers.google.com/speed/pagespeed/module), modul ce vine in ajutorul dezvoltatorilor web (si nu numai) prin implementarea unor tehnici automate de optimizare pagini web.

Acest modul, instalat si configurat pe serverul web (apache sau nginx) efectueaza o automatizare a paginilor web, aplicand cele mai bune practici si tehnici de optimizare recomandate pentru o incarcare cat mai rapida a site-urilor.

Astfel, de la scaderea numarului de cereri catre server prin concatenarea fisierelor de tip js si css, pana la recompresarea si/sau redimensionarea imaginilor, sau chiar scrierea acestora inline (base64), si multe alte astfel de tehnici, mod_pagespeed asigura o scadere semnificativa la timpul de incarcare al paginilor web. Mai mult, mod_pagespeed este foarte recomandat in cazul site-urilor de tip responsive (incarcare fluenta pe dispozitivele mobile, utilizarea la minim a benzii de date pentru incarcarea site-ului);

Pentru usurinta in configurare, mod_pagespeed vine cu trei seturi de configurare predefinite, seturi ce includ din start cateva setari (sau exclud altele) in functie de nevoi specifice de configurare.

Aceste seturi de configurari sunt:
PassThrough, CoreFilters, and OptimizeForBandwidth

Utilizarea setului PassThrough practic permite definirea de la 0 a setarilor/filtrelor de utilizare.

Setarile (filtrele) incluse implicit in CoreFilters si OptimizeForBandwidth, precum si disponibilitatea filtrelor ce pot fi aplicate, le regasiti aici:
https://developers.google.com/speed/pagespeed/module/config_filters

Am instalat si pe camscape.ro mod_pagespeed cu un set de reguli basic pe care noi le-am considerat importante pentru camscape.ro, reguli pe care urmeaza sa le extindem, daca e cazul, in functie de criterii de performanta interni.

Dar inainte de toate, am facut un test de performanta (pe http://gtmetrix.com/) pentru a putea urmari in primul capitolele cu lacune (cu rosu).
Astfel, desi rezultatul fara mod_pagespeed era unul satisfacator (grade A, 94/100), grad de performanta obtinut datorita utilizarii de tehnici de performanta implementate manual in timpul si dupa dezvoltarea site-ului, am descoperit cateva lacune, pe care speram sa le remediem automat prin simpla folosire a modulului mod_pagespeed:

De mentionat ca raportul http://gtmetrix.com/ afiseaza informatii detaliate si recomandari pentru fiecare resursa testata


optimizare viteza incarcare pagini web folosing mod_pagespeed
optimizare initiala (inainte de folosirea/activarea mod_pagespeed)

OK, sa activam mod_pagespeed si sa efectuam cateva setari care consideram ca ne-ar ajuta:
 

  ModPagespeedRewriteLevel CoreFilters
  ModPagespeedEnableFilters insert_image_dimensions,resize_rendered_image_dimensions,inline_images

Se observa, ca pe langa setul CoreFilters, am activat suplimentar cateva module/filtre legate de imagini in special, denumirea acestora fiind destul de explicativa, dar bineinteles ca detalii despe ce face fiecare filtru, le gasiti aici: https://developers.google.com/speed/pagespeed/module/config_filters la sectiunea "tabela filtre"

Ne-a ajutat ? Sa vadem ?
optimizare viteza incarcare pagini web folosing mod_pagespeed
optimizare automata mod_pagespeed

Pare ca mod_pagespeed si-a facut treaba :)

De final, cat si pentru o intelegere mai buna a celor doua teste:
In primul rand, ignorati "Page load time"-ul, este in functie in primul rand de conexiunea la internet folosita pentru testare, dar ...
 
Se observa o diferenta intre ce serverste serverul inainte si dupa mod_pagespeed:

inainte:
optimizare viteza incarcare pagini web folosing mod_pagespeed, inainte
 
dupa:
optimizare viteza incarcare pagini web folosing mod_pagespeed, dupa

deci o optimizare cu 20% a dimensiunii si a numarului de resurse incarcate, implicit o incarcare cu 20% mai rapida a site-ului (care repet, era deja optimizat la un nivel manual).
 
Cu siguranta ca in cazul unui site in care nu s-a investit foarte mult in optimizare, folosirea modulului mod_pagespeed aduce un aport teoretic de optimizare semnificativ (intre 50 si 100%)


Au mai ramas resursele externe (facebook si google, "minunatele" plugin-uri de socializare) care nu prea avem ce sa le facem local (vin din cdn si cu un cache destul de mic nemodificabil local).

Si iata si avantajul pentru site-urile responsive (mobile friendly) - dar si viteza, banda de internet, bineinteles : (incarcarea imaginilor la dimensiunea afisata)
 

optimizare viteza incarcare pagini web folosing mod_pagespeed
Imagine neoptimizata automat (afisare redimensionata)
 


 

optimizare viteza incarcare pagini web folosing mod_pagespeed
Imagine optimizata de mod_pagespeed


Recomandam utilizarea mod_pagespeed, diferenta de performanta este instantanee, iar procentul de performanta mai mult decat semnificativ.
 
]]>
Callcenter VoIP cu matchmaking agent - client https://www.camscape.ro/compania/blog/callcenter-voip-cu-matchmaking-agent-client Fri, 26 Dec 2014 16:00:12 +0200 camscape a implementat o noua centrala VoIP SlashPBX pentru unul dintre clientii nostri mai vechi: soundcreation.ro (http://www.soundcreation.ro).

 

Soundcreation.ro a fost printre primele magazine online in domeniul audio profesional. Initial, functiona intr-un garaj, apoi în 2009 si-a deschis primul magazin. Momentan este cel mai mare magazin de acest fel din vestul tarii.

 

Specificul magazinului online Soundcreation.ro presupune, mai mult decat de obicei, o relatie mai stransa intre agentul de vanzare si client. De cate ori nu vi s-a intamplat sa sunati la un callcenter, sa purtati o discutie cu unul dintre agentii din helpdesk pentru ca, dupa o perioada sa reveniti? Nu ati dori sa discutati cu acelasi agent? De multe ori chiar rugati operatorul care va raspunde sa va transfere la agentul anterior, pentru simplul motiv ca nu doriti sa reluati cererea de la inceput.

 

Noutatea acestei implementari Asterisk PBX o reprezinta exact aceasta functie de matchmaking a agentilor de callcenter cu clientii. Pe scurt, odata ce un agent a preluat apelul unui client, cunoscut sau necunoscut, urmatoarele apeluri ale acestui client sunt redirectate direct catre acel agent. Bineinteles, daca agentul este totusi ocupat sau indisponibil, apelul nu este pierdut ci este trimis in coada de asteptare.

 

La primul apel al clientului, toate terminalele alocate in coada de callcenter vor suna pentru a prelua apelul.

 

Agent to client matchmaking in PBX VoIP

 

Odata ce un agent a raspuns clientului, la urmatoarea apelare a acestuia, va fi directionat catre agentul care a preluat apelul anterior.

 

Agent to client matchmaking in PBX VoIP

 

Sistemul permite astfel o personalizare si o umanizare a procesului de vanzare. Nu mai vorbesti cu un callcenter ci cu o alta persoana. Iar asta nu poate duce decat la o crestere a vanzarilor si la procese de vanzare mai rapide.

 

Ce spune Soundcreation.ro:

 

Datorita cresterii volumului si a spatiului necesar pentru depozitare, anul acesta a fost necesara o separare fizica a departamentului de logistica si call-center de cel al magazinului. Depozitul s-a mutat intr-un spatiu industrial, foarte aproape de showroom, insa destul de indepartat incat comunicarea si manipularea produselor sa necesite o comunicare bine planificata. Echipa s-a impartit in doua si au fost reatribuite sarcinile în ierarhie. Aceasta reorganizare, bineinteles, inseamna si o crestere a costurilor lunare, ceea ce partial s-a echilibrat prin optimizarea costurilor de comunicare. Pana in momentul trecerii la centrala telefonica actuala, intreaga echipa utiliza exclusiv telefoanele mobile pentru comunicarea cu clientii si furnizorii. Restrictiile de optimizare a abonamentului pe grup si incapacitatea de a defalca costurile diferitelor tipuri de apel au surclasat singurul avantaj al telefoniei mobile: mobilitatea terminalului in interiorul spatiului firmei.

 

Cu aceeasi ocazie, impreuna cu partenerii nostri GTS Telecom, am marit si redundanta conexiunii de date din sediul central, astfel scapand si de intreruperile serviciilor de date de tip consumer. Conexiunea Internet este cruciala intrucat intreaga activitate comerciala se desfasoara printr-un server colocat in datacenter-ul GTS Telecom, aflat in mentenanta camscape.

 

]]>
Securitate Linux: O noua vulnerabilitate grava NTP permite executia de cod remote https://www.camscape.ro/compania/blog/securitate-linux-o-noua-vulnerabilitate-grava-ntp-permite-executia-de-cod-remote Sun, 21 Dec 2014 19:26:01 +0200 2014 se incheie cu o noua vulnerabilitate majora: serviciul NTP are vulnerabilitati grave care permit executia de cod remote, folosind drepturile cu care ruleaza respectivul serviciu, conform cu https://ics-cert.us-cert.gov/advisories/ICSA-14-353-01A . Singura aparare este update-ul imediat la versiunea 4.2.8.

 

Serverele administrate de camscape au fost imediat aduse la zi, automat. Pe de alta parte, acest exploit nu a reprezentat niciodata o amenintare reala pentru serverele administrate de noi, firewall-ul instalat pe oricare dintr acestea impiedicand conexiuni externe la serviciul NTP.

 

Totusi, ca sa intelegeti cat de grava este aceasta bresa de securitate, Apple a folosit pentru prima oara auto-patcher-ul pentru a forta update-ul tuturor sistemelor de operare OS X http://arstechnica.com/apple/2014/12/apple-automatically-patches-macs-to-fix-severe-ntp-security-flaw/

 

Printre altele, anul 2014 a fost un an al vulnerabilitatilor Linux. Un numar relativ mare de exploit-uri a fost descoperit:

 • NTP DDoS (atac DDoS folosind o vulnerabilitate a serviciului NTP)
 • Heartbleed (vulnerabilitate OpenSSL ce permite citirea remote a unor parti din memoria unui server)
 • POODLE (vulnerabilitate OpenSSL ce permite downgrade-ul unei sesiuni SSL si posibilitatea unor atacuri de tip Man-in-the-Middle)
 • Shellshock (vulnerabilitate Bash ce permite injectia de cod si practic rularea de comenzi fara autentificare)

 

Toate vulnerabilitatile se bazeaza pe lipsa unor update-uri la zi a serverelor si acesta este si motivul pentru care au fost brusc descoperite, in conditiile in care unele dintre ele sunt vechi si existente de mai multi ani. Din pacate insa, tot mai multi administratori privesc serverele Linux ca pe un soi de Black box care nu poate pati nimic si nici nu isi pun problema unei mentenante corecte si la zi.

 

Mai mult, toate vulnerabilitatile mentionate afecteaza atat servere Linux cat si routere Cisco, Juniper, Fortigate si altele, sisteme considerate pana acum in categoria "il instalezi si uiti de el". Uite ca nu e chiar asa, toate vulnerabilitatile de mai sus afecteaza in egala masura servere Linux, routere Cisco si frigidere inteligente!

 

]]>
Craciun fericit si La Multi Ani! https://www.camscape.ro/compania/blog/craciun-fericit-si-la-multi-ani Fri, 19 Dec 2014 13:31:54 +0200 Echipa camscape va ureaza Craciun fericit si un An Nou 2015 cu bucurii si realizari !

 

Craciun fericit

]]>
Asterisk PBX cu telefoane VoIP Cisco 7942 https://www.camscape.ro/compania/blog/asterisk-pbx-cu-telefoane-voip-cisco-7942 Fri, 19 Dec 2014 13:12:40 +0200 camscape a implementat cu succes o noua solutie VoIP SlashPBX. Nu putem sa va spunem numele clientului, ci doar ca este o companie cu o cifra de afaceri de 1 miliard de RON in 2013, mai precis sucursala romaneasca a unei companii multinationale cu afaceri de cateva sute de miliarde de EURO.

 

Ca de obicei, fiecare client este special, iar acesta a fost, evident, mai special decat toti. Astfel, pe langa cereri specific unei companii atat de mari (zeci de terminale telefonice, fluxuri ISDN, configurari specifice), a dorit sa foloseasca terminale Cisco 7942 (http://www.cisco.com/c/en/us/products/collaboration-endpoints/unified-ip-phone-7942g/index.html), terminale folosite in mod uzual cu Cisco ControlCenter si nu cu Asterisk VoIP PBX.

 

Asterisk Cisco 7492

 

Folosind servere TFTP locale pentru sistemul zero-touch configuration necesar, echipa camscape a reusit integrarea acestor terminale extrem de fiabile cu centrala noastra VoIP SlashPBX bazata pe Asterisk.

 

In concluzie, daca doriti sa folositi terminale Cisco 7942 dar sa aveti si flexibilitatea si puterea unei centrale Asterisk, va stam la dispozitie.

 

]]>
Statie grafica de 20 de ori mai rapida decat un PC normal https://www.camscape.ro/compania/blog/statie-grafica-de-20-de-ori-mai-rapida-decat-un-pc-normal Mon, 01 Dec 2014 14:34:11 +0200 Cateodata nevoile de putere de procesare ajung la niveluri maxime, mai ales cand suntem in domeniul prelucrarii grafice. Astfel, dupa ce am creat Statia grafica de 13 ori mai rapida decat un PC normal iata ca am creat si statia grafica de 20 de ori mai rapida decat un PC normal.

 

Unul dintre clientii nostri avea nevoie de transcodarea de material video rapid si eficient folosind software-ul Vantage Transcode (http://www.telestream.net).

 

Ce am livrat noi: Un server Dell care in doar 2U contine o arhitectura hardware de inalta performanta si actualitate.

 

Am folosit 2 procesoare Intel Xeon E5-2670v2 ten-core (un total de 40 de core-uri) cu 32GB de RAM. Procesorul Intel Xeon E5-2670v2 este la momentul acestui articol in TOP20 pe CPU Benchmark cu unul dintre cele mai bune rapoarte performanta/pret http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html

 

Pentru partea de stocare, un SSD pentru sistemul de operare si un RAID0 bazat pe controlerul Intel C600 cu 2 harddisk-uri SAS de 1,2TB (un total de 2,4TB) pentru bufferul de procesare.

 

Nu in ultimul rand, sistemul contine 2 placi video Nvidia Tesla K20 pentru partea grafica, puterea de procesare GPU fiind practic aceea care face diferenta fata de sistemele obisnuite.

 

nvidia tesla k20 folosit in statie grafica

 

Sistemul mai beneficiaza de surse de alimentare redundante de 1800W precum si de placi de retea 10Gb dual port fiindca fisierele prelucrate sunt imense si doar o placa de retea Gigabit ar fi fost o adevarata limitare avand in vedere puterea de procesare.

 

Cum l-am testat?

 

La fel ca si la statia grafica din articolul anterior, am utilizat altgoritmi brute-force pentru a vedea puterea de procesare instalata.

 

statie grafica de 20 de ori mai rapida, putere de calcul statie grafica

putere de calcul server transcodare

 

putere de calcul statie grafica

putere de calcul statie de lucru obisnuita

 

Da este aproximativ de 20 de ori mai rapid!

 

Sau, masurat direct in productie, clientul ne-a povestit ca a transcodat 48 de video-uri masive in mai putin de 3 minute, de zeci de ori mai rapid decat puternicul i7 pe care il foloseau anterior.

 

]]>
Blackfriday: Optimizare MySQL https://www.camscape.ro/compania/blog/blackfriday-optimizare-mysql Wed, 26 Nov 2014 06:29:44 +0200 Blackfriday 2014 dupa cum ati observat nu tine o zi ci o saptamana, noua romanilor ne place sa cumparam mai lent probabil.

 

In prima runda de Blackfriday, o parte dintre clientii nostri au insa probleme, serverele lor nu au rezistat in fata valului de clienti. Motivul, in toate cele 3 cazuri despre care vorbesc: serviciul de baze de date MySQL nu a putut servi cererile sustinute ale vizitatorilor si a blocat servere puternice si dotate din punct de vedere al resurselor.

 

O metoda simpla de a elimina acest blocaj este folosirea intensiva a cache-ingului, Memcache la nivel de baza de date sau, mai bine, Varnish la nivelul intregului continut. Dar din pacate nu orice site suporta aceste optimizari avand in vedere modul cum a fost construit. Asa ca singura metoda reala ramane optimizarea masiva a query-urilor trimise catre serverul MySQL.

 

Un query MySQL, unul complex vreau sa spun, eventual incluzand unul sau mai multe JOIN-uri, va rula mai rapid sau mai lent in functie de constructia query-ului dar mai ales in functie de arhitectura bazei de date. In cazul unor JOIN-uri sau a altor tipuri de SUBSELECT, serverul MySQL va actiona intr-unul din doua variante:

 • va folosi unul dintre indecsii aflati la dispozitie pentru a crea subsetul de date necesar
 • va crea tabele temporare (in memorie sau pe disk, in functie de diverse variabile setate in configurarea MySQL precum si de marimea rezultatului)

 

Ei bine, in momentul in care se ajunge pe varianta tabelelor temporare, daca aceasta situatie se intampla in cazul unor accesari sustinute a site-ului, cum de exemplu se intampla de Blackfriday, nici un server nu va rezista, chiar daca directorul pentru fisiere temporare va fi incarcat in RAM in loc de a folosi HDD-ul extrem de lent. Iar problema apare pentru ca, pur si simplu, MySQL decide sa NU foloseasca anumiti indecsi pe tabele, chiar si cand ii are, si sa filtreze prin filesort sau alta metoda la fel de lenta.

 

Pentru aceasta, dar si pentru faptul ca suntem maestrii asa cum ne-a spus un partener, am creat o mica aplicatie DBTop. Am incercat initial sa folosim MyTop http://jeremy.zawodny.com/mysql/mytop/ , care este minunata dar este shell, AjaxMyTop http://www.gnutoolbox.com/ajaxmytop/, care insa nu a functionat in nici un fel. Asa ca am creat noi una noua, un sistem echivalent AjaxMyTop pe care am instalat-o pe serverele clientilor nostri pentru a isi putea optimiza query-urile si pe care o punem si la dispozitia tuturor celor care au nevoie de asa ceva, sub licenta Opensource GPLv2 aici: 

 

DBTop, optimizare query-uri MySQL

DOWNLOAD

DBTop este o aplicatie simpla care ofera:

 • urmarirea query-urilor care ruleaza pe un server MySQL
 • detalierea modalitatii prin care serverul MySQL raspunde la un anumit query
  prin folosirea sau nu a indecsilor
 • detalii privind eventuala optimizare a unui query
 • oprirea rapida a unui thread

 

Folosind DBTop puteti astfel sa optimizati query-urile existente, fie prin rescrierea acestora, fie prin modificari aduse structurii bazei de date MySQL.

]]>
Vulnerabilitate Microsoft Secure Channel MS14-066 https://www.camscape.ro/compania/blog/vulnerabilitate-microsoft-secure-channel-ms14-066 Sun, 16 Nov 2014 15:27:09 +0200 Spuneam cu putin timp in urma, cu ocazia descoperirii ShellShock ca anul acesta pare a fi anul vulnerabilitatilor pe sisteme de operare GNU/Linux si derivate.

 

Iata insa ca, pe 11 Noiembrie 2014, o grava vulnerabilitate a Microsoft Secure Channel publicata (MS14-066) in https://technet.microsoft.com/library/security/MS14-066 a fost descoperita si remediata de catre inginerii de la Microsoft.

 

Vulnerabilitatea permite executia fara permisiuni de cod remote si afecteaza orice versiune Microsoft Windows, atat desktop cat si server. Vulnerabilitatea este prezenta in cazurile in care sistemul are porturi deschise (servere Web, FTP, e-mail, etc).

 

Faceti update rapid. Mai ales pe servere, dar si pe statiile de lucru, cu precadere cele mobile si care pot parasi LAN-ul companiei.

 

]]>
Manager Relatii cu Clientii - spam https://www.camscape.ro/compania/blog/manager-relatii-cu-clientii-spam Sun, 16 Nov 2014 00:24:16 +0200 Incepand cu 5 Noiembrie 2014, cu totii am primit mesaje cu titluri precum:

 

 • Stai acasa si faci bani!
 • Manager Relatii cu Clientii
 • Manager regional Relatii cu Clientii
 • Lucru de la distanta cu program convenabil

 

Este evident, doar un alt spam stupid generat de un troian instalat fara stirea utilizatorului nevinovat pe un (probabil) Windows neprotejat si expus direct in Internet. Problema era ca mesajul era trimis de pe adrese de mail aleatorii, mai mult, era invizibil in loguri, subiectul fiind encodat Base64 cu UTF8.

 

Spamhaus, Baracuda, SORBS si alte liste de spam au reactionat cu totii bineinteles. Doar ca 12 pana la 24 de ore mai tarziu. Inacceptabil. Asa ca am decis sa ne creem propria noastra lista de spam, un DNSBL al nostru pentru uzul propriilor nostri clienti: 2mx.ro

 

Pana pe 7 Noiembrie 2014 am creat sistemele necesare de supraveghere si am implementat pe o parte din serverele aflate in administrarea noastra un sistem automat care sa evalueze si sa obtina adresa IP a  sistemului compromis. Respectiva adresa IP se introduce, din nou automat, in lista DNSBL si devine blacklist pe toate serverele e-mail administrate de camscape. Iar totul se desfasoara rapid si precis, fara intarzierea caracteristica listelor consacrate.

 

Rezultatul? Pe 8 Noiembrie 2014 nu am mai vazut nicaieri un mesaj de acest tip, pe niciunul dintre serverele administrate de camscape. Iar lista de adrese IP compromise creste cu aproximativ 2000 de noi intrari pe zi.

 

Protectie antispam camscape, Mesaje spam cu titlul Manager Relatii cu Clientii si altele asemanatoare

123rf.com

 

Mai mult, avand in vedere anumite critici constructive ale sistemului (incipient) anterior, acum pastram o copie a spam-ului primit pentru o perioada considerabila de timp. De cele mai multe ori, cel care emite spam este complet inocent, victima unui troian sau virus si ar dori sa remedieze problema doar ca ii trebuie informatii. Ei bine, noi le putem furniza.

 

]]>
Intel NUC, un calculator mic, rapid si comod https://www.camscape.ro/compania/blog/intel-nuc-un-calculator-mic-rapid-si-comod Mon, 03 Nov 2014 17:12:30 +0200

Intel® NUC, sau cat de mic poate fi un calculator mic.

 

Ce este Intel® NUC ?

NUC este un Mini-PC pe steroizi, dotat cu cele mai noi procesoare Intel, cele mai moderne SSD-uri INTEL si tehnologii precum Intel® HD Graphics, Intel® vPro™ sau Thunderbolt™

 

Si toate acestea in carcase incepand de la 117x112x35mm si suport VESA pentru montare pe perete.

Este calculatorul ideal pentru zona SOHO, in special daca spatiul util de desfasurare este unul limitat, daca va doriti un calculator mic (chiar foarte mic), silentios, suficient de rapid si extrem de eficient energetic.

 

Intel NUC, acasa sau la birou, media center, gaming, cloud, productie media Oferta Intel NUC, CAMSCAPE

Oferta Intel® NUC prin camscape

Intel® NUC poate fi creat conform nevoilor specifice ale utilizatorului (carcasa, procesor, harddisk), pentru a ne asigura ca utilizatorul final primeste exact ceea ce si-a dorit de la un Mini-PC.

 

camscape vine in intampinarea clientilor, oferind urmatoarele variante de modele preconfigurate:

 

  Intel NUC i3H

411.73

USD fara TVA

System: Intel NUC kit, i3-4010U, 2x DDR3L 1.35V SODIMM SODIMM (max 16GB), 2.5" SATA SSD/HDD + miniPCIe, Intel® HD Graphics 4400 (mDP+mHDMI), Audio via HDMI + Combo Jack, (0+4)xUSB, 1xLAN GbE, EU powercord
Memory: Kingston 4GB 1600MHz DDR3L Non-ECC CL11 SODIMM 1.35V, EAN: 740617219784
Hard disk: WD HDD Mobile Black (2.5", 500GB, 16MB, 7200 RPM, SATA)
  Oferta Intel NUC, CAMSCAPE

 

  Intel NUC i5H

507.65

USD fara TVA

System: Intel NUC kit, i5-4250U, 2x DDR3L 1.35V SODIMM SODIMM (max 16GB), 2.5" SATA SSD/HDD + miniPCIe, Intel® HD Graphics 5000 (mDP+mHDMI), Audio via HDMI + Combo Jack, eSATA, (0+4)xUSB, 1xLAN GbE, EU powercord
Memory: Kingston 4GB 1600MHz DDR3L Non-ECC CL11 SODIMM 1.35V, EAN: 740617219784
Hard disk: WD HDD Mobile Black (2.5", 500GB, 16MB, 7200 RPM, SATA)
  Oferta Intel NUC, CAMSCAPE

 

  Intel NUC Atom E3815

233.53

USD fara TVA

System: INTEL Next Unit of Computing Thin Canyon, uCFF, Intel AtomProcessor E3815
(1M Cache, 1.46 GHz) & HDD/SSD 2,5 inc
Memory: Kingston 4GB 1600MHz DDR3L Non-ECC CL11 SODIMM 1.35V, EAN: 740617219784
Hard disk: WD HDD Mobile Black (2.5", 500GB, 16MB, 7200 RPM, SATA)
  Oferta Intel NUC, CAMSCAPE

 

Vreti un NUC configurat conform nevoilor dumneavoastra directe ? Nu ezitati sa ne contactati, specialistii nostri va stau la dispozitie !

 

Intel NUC, calculatorul silentios pentru spatii mici

 

]]>
SEO ridicat prin folosirea HTTPS, la recomandarea Google https://www.camscape.ro/compania/blog/seo-ridicat-prin-folosirea-https-la-recomandarea-google Mon, 03 Nov 2014 13:24:44 +0200 Google a lansat la inceputul lunii August 2014 un anunt pe pagina dedicata Webmaster-ilor http://googlewebmastercentral.blogspot.de/2014/08/https-as-ranking-signal.html ), prin care anunta un ranking mai bun pentru site-urile care folosesc HTTPS in ideea sustinerii "Un internet mai sigur", concept numit de catre ei "HTTPS everywhere". Conceptul, ca si denumire, este oarecum "imprumutat" de la Electronic Frontier Foundation, dar in schimb ofera o crestere de rank Google si un SEO crescut.


Google s-a hotarat deci sa foloseasca conceptul "HTTPS everywhere" ca si o initiativa-incurajare adresata detinatorilor de site-uri de a-si securiza site-urile (informatiile transmise prin intermediul acestora, mai exact) folosind protocolul de cryptare SSL peste HTTP, protocol denumit HTTPS. Google, pe langa sfaturi, mai promite (desi nu foarte documentat), ca site-urile protejate cu HTTPS vor avea o crestere de rank in cautarile Google. Procentul total alocat site-urilor cu HTTPS (din totalitatea optimizarilor ce pot urca un site in cautarile Google) este totusi unul destul de mic, 1% mai exact, dar cu promisiuni de crestere. Adica, pe scurt, vreti SEO? Cumparati un certificat HTTPS si serviti site-ul dumneavoastra prin HTTPS, chiar daca este doar un site de prezentare.

 

De ce criptarea conexiunii folosind HTTPS ?

Nu am sa intru in amanunte dar ideea este destul de simpla: De fiecare data cand un vizitator al unui site transmite prin intermediul site-ului informatii (ex: autentificare, emailing, cumparaturi online, formulare de contact, etc), informatia se transmite de la calculatorul utilizatorului catre serverul pe care este gazduit site-ul, peste internet.

In cazul in care site-ul NU foloseste un protocol de cryptare informatii (HTTPS), informatia transmisa poate fi interceptata foarte usor de un atacator. Si daca informatiile interceptate de genul lista cu cumparaturi online, nu pot avea o importanta atat de mare pentru clientii site-ului, cu siguranta interceptarea datelor cu caracter personal au un alt statut.

 

In cazul in care site-ul este protejat cu HTTPS, informatia transmisa peste internet este criptata si teoretic imposibil de "tradus" in cazul unei interceptii.

 

De ce teoretic? Fiindca exista exemple de vulnerabilitati grave anul acesta, precum Heartbleed si POODLE care afecteaza tocmai aceasta parte de criptare. Mai mult, desi un certificat HTTPS este relativ usor de cumparat si de instalat, configurarea serverului pentru a indeplini cerintele de securitate curente este putin mai dificila, fapt ce face sa existe foarte multe implementari gresite si o falsa senzatie de securitate indusa de cumpararea unui certificat HTTPS. Spre exemplu, analizand raportul curent al celor de la Trustworthy Internet Movement ( https://www.trustworthyinternet.org/ssl-pulse/ ) putem constata cu surpriza ca doar 30% dintre site-uri obtin calificare A la o analiza a implementarii HTTPS, restul fiind B, C si chiar F (din nou 30%).

 

 

ssllabs A plus A+, sites with A+ on SSL test - ssllabs
  Cu o configurare corecta, site-ul nostru obtine A+ vezi aici: https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=www.camscape.ro . De curiozitate testati alte site-uri, va recomand sa incepeti cu cele pe care va faceti platile online. Nu o sa va placa ce o sa vedeti.


Ca si o concluzie, sfat personal, implementarea HTTPS aduce in primul rand cresterea increderii utilizatorilor in site-ul respectiv, impreuna bineinteles cu stabilitatea propriu-zisa a site-ului impotriva dezvaluirii informatiilor (de ex: daca un singur cont este interceptat in cazul unei conexiuni necriptate, informatia interceptata poate fi utilizata pentru a fura datele tuturor conturilor prezente pe site-ul respectiv sau chiar compromite intreg site-ul). Din punct de vedere securitate website-uri, HTTPS-ul este un pas important ce ar trebui implementat pe orice website care se respecta.

 

OK, daca HTTPS-ul este atat de recomandat, de ce nu il foloseste toata lumea ?

 

Fiindca, in primul rand, nu tuturor detinatorilor de site-uri le pasa de integritatea datelor utlizatorilor sau au site-uri ce nu necesita interactiunea cu datele utilizatorilor (nu au nici macar un formular de contact online).

 

In al doilea rand, HTTPS-ul costa, ca sa implementezi SSL este nevoie de achizitie certificate digitale de criptare cu preturi anuale, preturi (practicate de compania noastra) cuprinse intre 40 EUR pe an pentru un certificat ce cripteaza doar www-ul site-ului (ex: www.example.com) si 120 eur pe an pentru certificate wildcard (criptare subdomenii, ex: webmail.example.com, shop.example.com - tot ce se termina in .example.com mai exact). Certificatele descrise aici sunt COMODO PositiveSSL (identic cu cel care securizeaza in acest moment site-ul nostru).


In al treilea rand, implementarea acestui certificat necesita anumite pregatiri si cerinte din partea serverului de gazduire. De exemplu, o configurare ideala SSL necesita un site pe un IP, configurare ce necesita sa tii un singur site pe un singur server sau administratorul serverului respectiv sa poata aloca si mapa respectiva combinatie (si inca un cost, ~1 eur pe luna pentru alocarea unui IP dedicat) sau intr-un caz nu foarte ideal sa foloseasca protocolul SNI (maparea mai multor site-uri HTTPS pe un singur IP), protocol ce nu este suportat insa de browserele Internet Explorer ale utilizatorilor cu Windows XP.


In al patrulea rand, utilizarea protocolului HTTPS din punct de vedere server de hosting necesita alocarea de resurse hardware suplimentare (in cazul unei optimizari ineficiente), resurse pe care nu toti furnizorii de hosting sunt dispusi sa le aloce pentru clienti.
 

Sunt intradevar destule motive pentru care inca nu se foloseste HTTPS-ul la nivel global, dar totusi, evolutia internetului si a datelor transmise peste internet are un ritm atat de alert incat, mult mai mult decat partea de marketing online, securitatea informatiei transmise si stocate peste internet a devenit o grija global primordiala.
 

Cel mai ingrijorator este faptul ca inca se pune mai presus marketingul decat securitatea, evolutia si profesionalismul in IT, uitand de fapt ca datorita unui simplu bug de securitate, o intreaga strategie de marketing poate fi pusa la pamant prin pierderea informatiilor, informatiilor clientilor, increderea clientilor, compromiterea imaginii de business sau chiar a solutiilor de management folosite foarte des in businessul contemporan.

 

]]>
Test SERVER Black Friday 2014 https://www.camscape.ro/compania/blog/test-server-black-friday-2014 Tue, 28 Oct 2014 08:54:44 +0200  

camscape continua in 2014, la fel ca in 2013, campania Test SERVER BLACK FRIDAY, campanie cu ajutorul careia, multi dintre clientii nostri, si nu numai, au reusit sa treaca cu succes peste evenimente de tip multiple vizite concurentiale (genul de evenimente petrecut in mod special in perioada sau in cazul desfasurarii unor campanii de tip Black Friday)

 

Magazinele online care au apelat deja la acest serviciu, optimizand resursele alocate:

 

http://quickmobile.ro

http://crewshop.ro

http://bigotti.ro

 

Detii un magazin online si te pregatesti de Black Friday, evenimentul asteptat atat de manageri pentru un boom de vanzari dar si de utilizatori pentru o repriza prelungita de shop online ?
 

Test server Black Friday, capacitatea site-ului la vizite concurentiale


Black Friday este un eveniment asteptat cu mari sperante si emotii de catre toti retailerii online. Este o zi (sau mai multe) in care serverele explodeaza, utilizatorii urla si managerii inebunesc fiindca ceea ce au dorit sa vanda nu se poate pentru simplul motiv ca infrastructura nu rezista. Este un moment in care numarul de vizitatori per magazin online se multiplica cu un ordin de marime de pana la 20x.

Cu cat mai multi vizitatori, cu atat mai multe vanzari, este o regula destul de simpla.

Aceasta regula simpla este reflectata si in intrebarea: "Care este numarul maxim de vizitatori pe care site-ul meu il poate accepta ?", iar daca raspunsul la aceasta intrebare este nesatisfacator: "Ce pot face pentru a imbunatati acest numar"?

camscape va poate oferi raspunsul, consultanta sau suport pentru a putea trece cu brio peste evenimente de tip Black Friday si nu numai.

Noi ne-am specializat in acest tip de implementari si am dezvoltat, personalizat si mai ales perfectionat un numar impresionant de tehnologii in masura sa duca la trecerea cu succes peste evenimentul anual Black Friday.

In urma rezultatelor din testele Black Friday, unii dintre clientii nostri au ales, la recomandarea noastra, sa isi modifice infrastructura pentru acest eveniment online. Cei care aveau deja o solutie scalabila au ales sa o mareasca temporar. Cei care aveau un singur server (mare si puternic, dar infim in fata valului de accesari) au trecut la o solutie scalabila.

Va putem oferi si dumneavoastra solutiile noastre. Dar inainte de orice, va oferim un test GRATUIT pentru ca sa aveti raspunsul la o intrebare simpla: cati utilizatori veti putea primi in zilele Black Friday? Da, va oferim GRATUIT si fara nici o obligatie, un Test SERVER BLACK FRIDAY

Testul nu presupune accesul intern la servere, desi o parte importanta de informatie se poate obtine astfel. Testul va urmari doar simularea unui acces concurential extern, adica exact ce se va intampla in zilele Black Friday, dublat de evaluarea specialistilor nostri referitor la puterea de procesare a serverelor dumneavoastra.

Inscrieti-va pe formularul urmator si un reprezentant camscape va va contacta in cel mai scurt timp pentru stabilirea detaliilor.

]]>
Securitate OpenSSL vulnerabilitatea POODLE https://www.camscape.ro/compania/blog/securitate-openssl-vulnerabilitatea-poodle Thu, 16 Oct 2014 20:52:05 +0300  

Pe data de 14 Octombrie a fost descoperita o noua vulnerabilitate a suitei de criptare OpenSSL, POODLE (Padding Oracle On Downgraded Legacy Encryption): http://googleonlinesecurity.blogspot.ro/2014/10/this-poodle-bites-exploiting-ssl-30.html

 

Vulnerabilitatea a fost adresata prin update-ul OpenSSL din 15 Octombrie prin upgrade-ul la versiunile 1.0.1j, 1.0.0o si 0.9.8zc, vezi mai multe aici: https://www.openssl.org/news/secadv_20141015.txt

 

Vulnerabilitatea este serioasa, trebuie sa aduceti la zi sistemele. Printre altele, permite sau mai bine zis faciliteaza atacuri de tip Man-in-the-Middle MiTM prin fortarea unui downgrade al versiunii de SSL folosita. Pe de alta parte, indiferent de ce spune presa de specialitate in cuvinte inflamatorii (http://bits.blogs.nytimes.com/2014/10/15/poodle-bug-marks-third-major-security-flaw-discovered-this-year), aceasta vulnerabilitate NU este ceva extraordinar. Lucrurile de acest fel se intampla in mod curent, nu e nimic special, nu se compara nici cu Heartbleed si nici cu ShellShock dar din pacate nevoia de publicitate cred ca a prevalat de data aceasta. Oricum, va recomandam, inca odata, update-ul la ultima versiune de OpenSSL si, mai ales, recompilarea sau reinstalarea pachetelor ce depind de aceasta (Apache, variante FTP, OpenSSH, etc).

 

Tehnicienii camscape au testat cu succes pe serverele de test update-ul necesar in noaptea de 15 spre 16 Octombrie, imediat dupa publicarea update-ului. In noaptea de 16 spre 17 Octombrie, update-ul a fost fortat pe toate cele peste 300 de servere aflate in mentenanta.


De mentionat ca serverele administrate de camscape nu au fost niciodata in pericol, sistemele noastre nu mai permit demult SSLv2 dar nici macar SSLv3 ci doar variantele moderne TLSv1, TLSv1.1 si TLSv1.2. Totusi, update-ul a fost facut.

 

Rezultatul este simplu de remarcat: https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=denurvm002.camscape.net
Comparati cu site-ul vostru sau chiar cu cel al unor banci sau sisteme de plati online si o sa va minunati.

 

Cu aceasta ocazie, este important de remarcat ca OpenSSL a decis trecerea OpenSSL versiunea 0.9.8 in EOL (End Of Life). Este momentul deci ca toata lumea sa treaca la 1.0.0 sau chiar 1.0.1, mai ales ca avem deja in pregatire 1.0.2.

 

Pentru a verifica vulnerabilitatea unui server, folositi un script ca mai jos (din https://access.redhat.com/articles/1232123):

 

#!/bin/bash
ret=$(echo Q | timeout 5 openssl s_client -connect "${1-`hostname`}:${2-443}" -ssl3 2> /dev/null)
if echo "${ret}" | grep -q 'Protocol.*SSLv3'; then
 if echo "${ret}" | grep -q 'Cipher.*0000'; then
  echo "SSL 3.0 disabled"
 else
  echo "SSL 3.0 enabled"
 fi
else
 echo "SSL disabled or other error"
fi

 

Pentru mai multe detalii referitoare la vulnerabilitatea Poodle: https://www.openssl.org/~bodo/ssl-poodle.pdf

 

 

]]>
CAMSCAPE la IMWORLD 2014 https://www.camscape.ro/compania/blog/camscape-la-imworld-2014 Tue, 07 Oct 2014 10:02:45 +0300 Pe 8 si 9 octombrie 2014 am fost prezenti la evenimentul INTERNET & MOBILE WORLD ROMANIA 2014 !

 

IMWORLD (http://www.imworld.ro), este un eveniment despre care toata lumea stie. Ani la rand, aceasta expozitie isi deschide portile toamna, timp de 2 zile. Daca vrei sa fii la curent cu tot ce este nou pe piata imensa a IT-ului, trebuie neaparat sa vizitezi. Bine, informatiile le poti aduna si de pe internet, televiziune, radio, postere-le si bannere-le imprastiate in tot Bucurestiul, dar cu siguranta nu este acelasi lucru.

 

Aceasta expozitie se tine la Romexpo, un loc ideal datorita faptului ca exista spatiu necesar ca expozantii sa-si etaleze ultimele inventii, sa le prezinte si mai ales sa urce pe scena si sa vorbeasca despre ele, cum au fost concepute, cum functioneaza, cat de bine se vand.

 

De exemplu, participantii de anul acesta, au avut placerea sa o cunoasca pe Moon Ribas, ''Femeia-cyborg'' care si-a implantat un senzor care vibreaza la fiecare cutremur. Interesant nu? Sau, pe Benjamin Ampen, responsabil pentru dezvoltarea noilor piete din Europa în cadrul Twitter. Mai multe detalii gasiti pe http://www.imworld.ro sau http://www.universum.ro .

 

La acest mult asteptat eveniment, au participat peste 100 de expozanti, 6500 de vizitatori, 150 de speakeri dintre care 30 internationali.

 

Anul acesta, Internet & Mobile World, si-a deschis portile si pentru camscape.

 

O parte din echipa camscape s-a asezat la standu-ul cu numarul 44 unde pe pereti erau postate serviciile companiei noastre, si nu in putine cuvinte fiindca era totul prea interesant ca sa putem rezuma mai mult.

CAMSCAPE SERVICES la evenimentul IMWORLD 2014, Romania

 

Pregatiti sa primim vizitatorii pentru a le prezenta cele dezvoltate de noi in cei 18 ani de experienta in ceea ce priveste informatia tehnologiei, ei nu au intarziat sa apara si se opreau intrebandu-ne ''ce faceti voi exact?''. Raspunsul nostru imediat era ''de toate''. Fiindca asta facem noi, de toate, acoperim toate serviciile IT necesare, servicii generice si servicii de nisa precum Centrale VoIP, Callcenter, Hosting specializat si multe altele.

 

camscape a oferit suport IT pentru intreg evenimentul, o parte a echipei noastre prezenta la IMWORLD i-a ajutat pe toti expozantii acestui eveniment pentru rezolvarea problemelelor IT aparute pe parcursul acestor 2 zile. Felicitarile si aprecierile celor prezenti la Romexpo nu au intarziat sa apara, asta facandu-ne pe noi foarte multumiti.

 

Am avut rezultate mari, foarte multi vizitatori au dorit sa ne cunoasca si sa colaboram. Pe masuta din interiorul stand-ului se aflau peste 50 de carti de vizita, toti doreau neaparat sa-i contactam, doar pentru ca au nevoie de serviciile noastre si pentru ca i-am convins ca ne putem adapta oricarei idei, sau oricarui proiect.

 

Ii felicitam pe organizatori, Universum Events, totul a fost bine pus la punct. Ne-au facut sa ne simtit foarte bine si suntem siguri ca absolut toti expozantii acestui eveniment s-au simtit la fel.

 

Dragi parteneri, pregatiti-ne stand si pentru anul 2015 fiindca venim din nou!

]]>
Shellshock: securitatea serverului tau poate fi grav compromisa https://www.camscape.ro/compania/blog/shellshock-securitatea-serverului-tau-poate-fi-grav-compromisa Sun, 28 Sep 2014 16:55:41 +0300 Se pare ca, dupa vestitele vulnerabilitati ale Microsoft Outlook care permiteau executia de comenzi la distanta, anul acesta, 2014, a venit randul sistemelor de tip Unix sa descopere problema dupa problema. Grave.

 

Astfel, dupa Heartbleed, in data de 24 Septembrie 2014, este descoperita vulnerabilitatea ShellShock (CVE-2014-6271 - http://web.nvd.nist.gov/view/vuln/search-results?query=cve-2014-6271&search_type=all&cves=on ). Vulnerabilitatea permite executia de comenzi in sisteme de tip Unix (Linux, Linux embedded, Apple) si este cauzata de o problema de programare in BASH, unul dintre cele mai raspandite si folosite shell-uri. La fel ca si Heartbleed care era o vulnerabilitate veche de 2 ani, nici aceasta nu este prea tanara, aplicandu-se la aproape orice versiune de BASH mai mica de 4.3 plus ultimele patch-uri.

 

Astfel, pot fi rulate comenzi fara autentificare, comenzi ce fie creaza posibilitatea de penetrare a sistemelor, modificare a parametrilor de lucru sau citirea de informatii confidentiale, fie, asa cum s-a intamplat pana acum, permite lansarea de atacuri DDoS.

 

Imediat dupa aplicarea patch-ului, s-a constatat o noua vulnerabilitate (CVE-2014-7169 - http://web.nvd.nist.gov/view/vuln/search-results?query=CVE-2014-7169+&search_type=all&cves=on ) cauzata in parte de anumite erori in primul patch.

 

Cele doua vulnerabilitati afecteaza practic mai mult de 80% dintre sistemele conectate la Internet. Servere Linux, statii de lucru Apple, dar mai ales NAS-uri, DVR-uri, camere de supraveghere si chiar routere Cisco sau Juniper si alte echipamente despre care stim ca sunt niste cutii negre care nu au ce sa pateasca. Iata ca au.


Spre exemplu, QNAP (unul dintre marii vendori de NAS-uri, prin numarul de echipamente comercializate anual) a anuntat ca recomandare pentru evitarea acestei vulnerabilitati, nici mai mult nici mai putin decat deconectarea serviciilor web based de la interfata conectata la Internet ( http://www.qnap.com/useng/index.php?lang=en-us&sn=885&c=3036&sc=&n=22457 ). Synology a lansat deja un patch, 2 zile dupa descoperirea vulnerabilitatii ( https://www.synology.com/en-global/support/security/bash_shellshock ) dar oare cati administratori vor aplica patch-ul ?

 

Pe partea distributiilor Linux, RedHat a fost atat de atenta la evolutie, incat acum a adresat direct cea de-a doua vulnerabilitate, motivand ca au stiut ca ceva nu e in ordine ( https://securityblog.redhat.com/2014/09/26/frequently-asked-questions-about-the-shellshock-bash-flaws/ ) cu primul patch. In fine, au lansat patch-urile, dar, din nou, cati administratori vor sta atenti si vor reactiona imediat ?

 

In general, numarul echipamentelor afectate este foarte mare si adreseaza extrem de multe distributii Linux (RedHat, Ubuntu, Debian, etc) precum si foarte multe appliance-uri (Cisco, Juniper, Synology). Vezi un status complet aici: http://www.kb.cert.org/vuls/id/252743

 

Camscape, prin tehnicienii sai, a urmarind atent evolutia vulnerabilitatii. Astfel, dupa testarea in prealabil a patch-ului pe serverele de test, a securizat toate serverele aflate in mentenanta in noaptea de 25-26 Septembrie pentru CVE-2014-6271. Pentru CVE-2014-7169, a fost instalat un patch suplimentar in noaptea de 28-29 Septembrie. Nu a fost cauzat downtime.

 

Spre deosebire de serverele ruland distributiile majore Linux, Camscape nu a lansat un update pe care administratorii sa fie rugati sa il aplice. Noi am fortat toate serverele aflate in mentenanta sa aplice acest update.

 

Vrei sa stii daca esti vulnerabil? E simplu. Deschide o consola si ruleaza:

 

env x='() { :;}; echo vulnerable' bash -c "echo this is a test"

 

Un sistem vulnerabil la CVE-2014-6271 va afisa

 

vulnerable
this is a test

 

Un sistem vulnerabil la CVE-2014-7169 va afisa

 

bash: warning: x: ignoring function definition attempt
bash: error importing function definition for `x'
this is a test

 

Iar un sistem care nu este vulnerabil va afisa

 

this is a test

 

Exista si site-uri dedicate care pot verifica (cu un grad mare de eroare ce-i drept) daca serverul tau este sau nu vulnerabil:

http://shellshock.brandonpotter.com

http://bashsmash.ccsir.org

http://www.shellshocktest.com

 

Verifica-ti serverul si aplica update-urile. Vulnerabilitatea este extrem de serioasa.

 

]]>
Sistem Antispam Junkify https://www.camscape.ro/compania/blog/sistem-antispam-junkify Thu, 12 Jun 2014 15:38:29 +0300 In ultima perioada, au fost observate mai multe valuri de spam, in diverse forme si cu diferite cauze. Ultimul atac major inregistrat ( http://www.camscape.ro/compania/blog/atac-spam ) a fost tratat local, fara efecte pe termen lung.

 

Pentru a rezolva aceasta problema din ce in ce mai presanta, am creat pe serverele aflate in mentenanta camscape un sistem antispam denumit Junkify, care, pe termen scurt, va limita drastic numarul de mesaje spam per casuta.

 

Sistemul antispam Junkify este diferit de alte sisteme din piata si se bazeaza in primul rand pe decizia utilizatorului. Am plecat de la ideea ca numai un om poate decide ce anume este spam pentru el. Sigur, antispam-ul va bloca majoritatea mesajelor cu continut pornografic (satisfy your girlfriend sau buy cheap viagra). Dar mesajele venite de la multe newsletter-e la care probabil nu v-ati inregistrat nu vor fi blocate asa.

 

Cum functioneaza Junkify antispam ?

 

In primul rand am renuntat la liste DNSBL (Spamhaus, Spamcop, etc) la nivel de conexiune. Sistemul acesta ajuta intradevar foarte mult pentru eliminarea mesajelor spam, dar nu exista nici un fel de control. Nu se poate afla ce mesaj, de la cine, pentru cine a fost blocat iar de cele mai multe ori, cei care trimit mesaje si sunt listati nu inteleg ca defapt aceasta este o problema a hosting-ului lor si ca acesta ar trebui sa ii delisteze. Se ajunge intr-un cerc vicios, in care cel care pierde este pana la urma clientul nostru.

 

In al doilea rand, am adaugat listele DNSBL (aceleasi Spamhaus, Spamcop, etc) dar la nivelul antispam-ului. Astfel, partenerul dvs care va trimite un mesaj legitim dar care are nesansa de a beneficia de un hosting de calitate mai slaba, nu va fi blocat ci doar va primi o nota de spam, suficient de mare pentru a fi aruncat direct in Junk, dar suficient de mica pentru a ajunge totusi in clientul vostru e-mail.

 

In al treilea rand, am modificat limita de carantina. Astfel, un mesaj poate fi catalogat in 3 zone: ham (non-spam), spam de nivel mic si spam de nivel inalt. Spam-urile de nivel mic ajung in casuta dumneavoastra cu subiectul modificat (se adauga [SPAM MESSAGE] la inceput). Spam-urile de nivel inalt sunt oprite in carantina la nivel de server si mentinute 30 de zile. Prin cresterea nivelului pentru spam-ul de nivel inalt, trimitem mai multe mesaje cu indicativul [SPAM MESSAGE] catre dumneavoastra reducand astfel numarul de false positive, lasand la dispozitia dumneavoastra decizia de a cataloga acel mesaj ca spam sau ham.

 

In al patrulea rand si cel mai important, cum spuneam mai sus, am pus la indemana utilizatorului decizia de a cataloga anumite mesaje ca spam sau ham (non-spam). Astfel:

 • prin simpla mutare din Inbox in Junk a unui mesaj de la xxx@domeniu.com de catre utilizatorul yyy@domeniuclient.ro de 2 ori (adica doua mesaje de la xxx la yyy), utilizatorul yyy va decide sa blacklist-eze adresa xxx@domeniu.com pentru el.
 • daca operatiunea anterioara este repetata pentru 7 adrese e-mail diferite din domeniul domeniu.com, atunci utilizatorul xxx nu va mai primi nici un mesaj de la domeniu.com, va blacklist-a intreg domeniul pentru el, toate aceste mesaje vor ajunge direct in Junk
 • daca 5 utilizatori din domeniuclient.ro (adica voi, clientii) decid ca xxx@domeniu.com este un spammer si, deci, muta mesajele de la acesta in Junk, atunci xxx@domeniu.com va deveni spammer pentru tot serverul
 • in final, daca 5 utilizatori din domeniuclient.ro au decis ca domeniu.com este un domeniu care trebuie blocat, atunci atunci acest domeniu va fi blocat pentru toti utilizatorii de pe acest server

 

Bineinteles, toate setarile de mai sus pot fi modificate la nivel de server.

 

Tot utilizatorul are si optiunea de whitelist. Astfel, mutarea unui mesaj de la xxx@domeniu.com din Junk inapoi in Inbox, declara xxx@domeniu.com ca whitelist pentru utilizatorul care a facut-o. Pe loc, fara sa accesati o interfata, fara un user si parola suplimentara, doar folosind clientul de e-mail. Mai departe se aplica regulile de la blacklist pentru a whitelist-a tot domeniul, pentru toti utilizatorii, etc.

 

Pentru ca totul sa functioneze bine, mai trebuie sa adaugati o regula in clientul e-mail care sa mute automat in Junk, orice mesaj care are [SPAM MESSAGE] in inceputul subiectului. Si bineinteles, sa va supravegheati din cand in cand folderul Junk.

 

Recomandam sa renuntati si la sisteme de tip Auto-Junk, cred ca e mai important sa decideti singuri ce este spam si ce nu este. Astfel, setarea corecta pe un client Mozilla Thunderbird, care sa mute automat mesajele spam in folderul Junk si sa nu ruleze Auto-Junk este:

 

Thunderbird Junk Settings

 

Thunderbird save Junk

 

 

 

]]>
Atac spam https://www.camscape.ro/compania/blog/atac-spam Mon, 02 Jun 2014 13:28:15 +0300 Azi, incepand cu aproximativ ora 09:00 exista un atac spam in curs, observat pe majoritatea serverelor aflate in mentenanta camscape. Nu ne este inca clar daca este doar la nivel Romania sau mondial. Din estimarile curente, este vorba despre un troian necunoscut inca, instalat pe statii de lucru.

 

Mesajele sunt greu de depistat de catre sistemele antispam, deoarece:

 • sunt mesaje text-only, fara imagini, fara formatari HTML
 • sunt emise de pe IP-uri curate, fara istoric in sensul emiterii de spam
 • nu contin cuvinte de maniera sa activeze filtre antispam
 • au subiecte relativ normale (de ex.: Un grup de companii financiare - Locuri de muncaLocuri de munca din grupul financiar european - reprezentant regional)


In acest sens, avand in vedere ca IP-urile de pe care se emit respectivele spamuri nu sunt inca in nici o lista DNSBL consacrata (Spamhaus, Spamcop, etc), camscape a reactionat incepand cu ora 9:30 si a creat o lista proprie cu rol DNSBL in care a populat pana acum mai mult de 800 de adrese IP. Aceasta lista a fost atasata pe toate serverele in intretinere si da deja rezultate, strict referitor la atacul de azi.

 

]]>
SMS Gateway https://www.camscape.ro/compania/blog/sms-gateway Mon, 02 Jun 2014 13:12:35 +0300 In activitatea curenta a unei companii, exista de multe ori dorinta de comunicare prin SMS cu clientii sau partenerii. Exista diverse companii (SendSMS, RoSMS, etc) care ofera sisteme stabile si performante pentru astfel de activitate, puteti achizitiona de aici pachete de cateva mii de SMS-uri la preturi mici pentru campanii de marketing.

 

Dar ce se intampla daca doriti sa trimiteti doar o medie de 10-30 SMS-uri pe zi, diferite intre ele? Sau multe SMS-uri pe zi dar nu in sistem campanie (toate deodata) ci pe rand, independente. De exemplu:

 • magazine online care doresc confirmarea comenzii
 • cabinete medicale care doresc reamintirea unei programari
 • saloane de coafura, frizerie sau alt tip care doresc reamintirea unei programari

 

Pentru acest tip de client am creat un sistem cu rol de SMS Gateway. Sistemul este constituit dintr-un server Linux care poate avea multiple alte roluri (firewall, centrala telefonica, server de fisiere), la care se ataseaza fizic un telefon mobil cu o cartela SIM proprietatea clientului. Serviciul care ruleaza pe server permite:

 • trimiterea de SMS-uri, secvential FIFO
 • primirea de SMS-uri
 • salvarea atat a SMS-urilor trimise cat si primite intr-o baza de date, impreuna cu detalii specifice (numar de telefon, ora si data, text, etc). Plecand de la aceasta baza de date se pot dezvolta orice fel de aplicatii specifice
 • sisteme de alerta si interventie automata in cazul defectiunii sau lipsei de comunicatie cu echipamentul

 

Sistemul nu este un serviciu pus la dispozitia clientului avand o taxa lunara ci o configurare a serverului dumneavoastra, gratuita daca serverul este in mentenanta noastra. Costurile reale sunt reprezentate de un abonament la furnizorul dumneavoastra de telefonie mobila. De exemplu, un abonament Orange Pantera 19 care, la 19,00 EUR/luna poate trimite un numar nelimitat de SMS-uri. Astfel, la 1.000 de SMS-uri lunar (33 SMS-uri pe zi) costul per SMS este de doar 1,9 eurocent.

 

]]>
e-mail PUSH service https://www.camscape.ro/compania/blog/e-mail-push-service Thu, 29 May 2014 14:17:51 +0300 In urma cererilor clientilor nostri, am studiat si am implementat gratuit, pe serverele noastre de hosting, serviciul PUSH e-mail. Asa cum a spus unul dintre clientii nostri multumiti, la noi cam totul se poate rezolva, ceea ce altii au zis ca nu e posibil.

 

Serviciul PUSH e-mail (http://en.wikipedia.org/wiki/Push_email) permite transmiterea mesajelor e-mail catre software-ul de citire a mesajelor (clientul e-mail) a utilizatorului imediat ce acestea ajung pe server, comparativ cu metoda traditionala de verificare la un anumit interval. Astfel, cu precadere pentru terminalele mobile smartphone, serviciul aduce imbunatatiri majore in functionare prin sincronizarea mai rapida a mesajelor dar si o viata mai lunga a bateriei terminalului mobil.

 

Sistemul foloseste tehnologia ActiveSync, instalarea fiind posibila declarand contul e-mail ca fiind un cont Microsoft Exchange. Aceasta setare, impreuna cu (optional) un sistem de calendar si contacte partajate (http://www.camscape.ro/servicii-it/servicii-web/shared-calendar-and-contacts) ofera utilizatorului un sistem e-mail si colaborare echivalent Microsoft Exchange la o fractiune din pretul si complexitatea acestuia.

 

Pentru configurare, aveti la dispozitie tutorial pentru iPhone (http://www.itkb.ro/kb/configurare-email/configurare-conturi-exchange-active-sync-pe-iphone) si terminale Android (http://www.itkb.ro/kb/configurare-email/configurare-conturi-exchange-active-sync-pe-android). Pentru alte detalii sau suport in implementare va rugam sa ne contactati.

 

Si pentru ca serviciul sa fie complet, iata si un ringtone adaptat: PushIt

 

 

]]>
Pentru ca ... server https://www.camscape.ro/compania/blog/pentru-ca-server Wed, 23 Apr 2014 07:37:04 +0300 Multa lume a fost descurajata pana acum de costurile de achizitie pentru o platforma server cu Microsoft Windows Server ce a dus la o slaba adoptare a noilor tehnologii in companiile mici.

 

In sfarsit a sosit solutia ideala pentru clientii care doresc sa aiba in firma un server cu licenta Microsoft Windows Server la un pret competitiv.

Acest produs nu mai face parte din oferta curenta camscape !
Daca sunteti interesati de achizitia unui sistem similar va rugam sa ne contactati.

camscape are placerea sa va ofere ultima promotie a celor de la Dell, care s-au gandit la companiile mici si la nevoile lor din sfera IT.

Oferta DELL: Server Dell PowerEdge T20 plus licenta Microsoft Windows Server 2012 R2 Foundation

La numai 299 EUR fara TVA aveti un sistem server Dell complet si licenta Microsoft Windows Server 2012 Foundation cu 15 utilizatori inclusi, pentru a ajuta afacerea ta sa intre in era digitala.

 

Configuratia serverului este urmatoarea:

 

Server Dell PowerEdge T20

Procesor Intel Pentium G3220 2C/2T 3.0 GHz,

Memorie 4GB (1x4GB) DDR3-1600 UDIMM

Hard Disk 1x 500GB 7.2K SATA (support max. 4 x SATA 3.5")

Suporta RAID 0/1/5/10 SATA

Garantie 3 ani NBD

licenta Microsoft Windows Server 2012 R2 Foundation Edition - 15 utilizatori inclusi

 

Proiectat pentru intreprinderi mici, Microsoft Windows Server 2012 R2 Foundation este limitat la 15 de utilizatori, nu suporta virtualizare si accepta doar un singur procesor. Dar ofera o infrastructura de retea de baza - Active Directory (AD), acces de la distanta, partajarea de fisiere și imprimante. Practic tot ce aveti nevoie pentru buna functionarea a afacerii dumneavoastra.

 

Server Dell PowerEdge T20 plus licenta Microsoft Windows Server 2012 R2 Foundation

Server Dell PowerEdge T20 plus licenta Microsoft Windows Server 2012 R2 Foundation

 

]]>
Butonul Start in Windows 8 https://www.camscape.ro/compania/blog/butonul-start-in-windows-8 Tue, 22 Apr 2014 06:46:42 +0300 Prin update-ul la Windows 8.1 s-a sperat că Microsoft va repune meniul Start, pe care-l scosese din Windows 8 spre dezamagirea multor clienti. Totuși, nu s-a intamplat asta.

Microsoft a reintrodus intr-un fel butonul Start in Windows 8.1, pentru a multumi utilizatorii. Cu toate acestea, nu au implementat un meniu, ci pur și simplu un buton care actioneaza ca un comutator între noua interfata Metro si Windows Desktop.

 

Microsoft a anuntat un update pentru Windows 8.1 prin care sa aduca butonul Start. Meniul va suferi mici modificari adaugandu-se si interfata metro in partea dreapta.

 

 

butonul de start in windows 8.1  

 

 

Pentru cei care vor sa foloseasca butonul Start in Windows 8 exista urmatoarele aplicatii:Classic Shell(free), StartW8 (free), Start Menu 8 (gratis), ViStart (gratis), Stardock’s Star8 (cu plata), StartIsBack (cu plata) si multe altele. In acest articol va voi prezenta doua aplicatii Start Menu 8 si StartIsBack.

 

 

 

Start Menu 8

 

Acesasta aplicatie este gratis si o puteti descarca de aici: http://www.camscape.ro/servicii-it/download. Se instaleaza foarte simplu si foarte rapid. Dupa ce ati finalizat instalarea o sa va apara butonul de start. Dupa aceasta operatiune sistemul de operare va porni direct in Windows Desktop

 

 

butonul de start in windows 8.1  

 

 

Apoi prin click dreapta pe butonul Start → Settings, puteti configura aceasta aplicatie asa cum doriti.

 

 

butonul de start in windows 8.1  

 

 

 

StartisBack

 

Aceasta aplicatie se poate achizitiona contracost de aici (http://startisback.com/#buy-tab). Se instaleaza aplicatia apoi se restarteaza sistemul. Dupa restart sistemul de operare se va deschide direct in Windows Desktop si va avea activat butonul Start.

 

 

 

butonul de start in windows 8.1  

 

 

Prin click dreapta pe butonul Start → Properties, puteti configura aceasta aplicatie asa cum doriti.

 

 

butonul de start in windows 8.1  

]]>